Japonya Ulusal Bilgi ve İletişim Teknolojileri Enstitüsü (NICT), diğer enstitülerle birlikte piyasada mevcut fiber optik kablolar üzerinden 402 Tb/sn veri aktarım rekoru kırdı. Bu başarıyı detaylandıran bir makale San Diego’da düzenlenen 2024 Fiber Optik İletişim Konferansında sunuldu.
NICT ve ortakları bu deney için 50 km optik fiber kablo üzerinden 1.505 kanaldan sinyal iletmeyi başardı. Deneyde 402 Tb/sn aktarım hızına ulaşmak için 37 THz bant genişliğinden yararlanan altı tip amplifikatör ve bir optik kazanç ekolayzırı kullanıldı. Sonuç olarak, elde edilebilecek maksimum sonuç önceki veri hızı kapasitesini %25’in üzerinde ve iletim bant genişliğini %35 artırdı.
Bu rekor aynı zamanda şu anda kullanılan dalga boyu bölmeli çoğullama teknolojisinin (WMD) tüm önemli iletim çözümlerini kapsayabileceğini ve keşfedilmemiş bantları kullanarak bu hızları sağlayabileceğini göstermekte. Araştırmacılar optik fiber üzerinden mümkün olan en yüksek veri hızına ulaşmak için düzenli olarak dünya rekorları kırarken, birden fazla optik fiber kullanan yeni kablo türleri ve yeni donanımlar gerekmekte. Bu tür büyük gelişimlerin hayata geçmesi, bakır bazlı kablolardan henüz uzaklaşmamış olan bölgesel ve yerel hizmet sağlayıcıları bir yana, ülke çapındaki birçok sağlayıcı için bile mümkün olmayan bir seçenek. Çoklu fiber kabloların kullanılması da daha kalın kablolara ve daha yüksek üretim maliyetlerine yol açmakta.
Piyasada mevcut kablolarla ulaşılabilecek “5G’nin ötesinde” potansiyel hızlar, muhtemelen yeni nesil internet hizmetlerini daha da ileriye taşıyacak. NICT gibi kuruluşlar tarafından yürütülen araştırmalar, yeni geniş bant ve bunun mevcut altyapı ile uyumluluğunu araştırırken yeni yükseltme yöntemleri ve bileşenleri geliştirmeye devam ediyor.