Çikolata Tüketiminin Tip 2 Diyabet Riski Üzerine Yapılan Araştırma
Çin ve ABD’de çalışmalar yapan araştırmacıların hazırladığı, “Çikolata tüketimi ve tip 2 diyabet riski” adlı çalışma, İngiliz haftalık hakemli tıp dergisi BMJ’de yayımlandı.
1986-2021 yılları arasında 192 bin 28 kişi üzerinde gerçekleştirilen araştırmada, çikolata tüketiminin tip 2 diyabete etkisi incelenirken, 111 bin 654 kişi üzerinde çikolata türlerinin (sütlü ve bitter) etkileri değerlendirildi.
Çikolata tüketiminin tip 2 diyabete etkisinin araştırıldığı grupta sadece 18 bin 862 kişide diyabet görülürken, diğer grupta ise 4 bin 771 kişide diyabet teşhisi konuldu.
Yapılan araştırmada herhangi bir çikolata tüketenlerde tip 2 diyabet riskinin çok az veya hiç çikolata tüketmeyenlere göre %10 daha düşük olduğu belirtildi.
Haftada 5 veya daha fazla porsiyon bitter çikolata tüketenlerin tip 2 diyabet riskinin %21 oranında azaldığını ortaya koyan araştırmaya göre, sütlü çikolatanın ise bu tür diyabete anlamlı bir etkisi olmadığı gözlemlendi.
Uzun vadede sütlü çikolata tüketiminin kilo alımını etkilediği belirtilen araştırmada, bitter çikolatanın içindeki proteinler sayesinde ödem azaltma, kalp ve damarları koruma ve antioksidan özellikleri bulunduğu ifade edildi.
Katılımcıların diyetlerinin her 4 yılda bir değiştirildiği, düzenli olarak kilo, fiziksel aktivite ve beslenme alışkanlıkları bilgilerinin derlendiği araştırmada, bitter çikolata doz artışının tip 2 diyabet riskini her hafta %3 oranında azalttığı gözlendi.
Araştırmada, bitter çikolata tüketiminin risk azaltma potansiyeline sahip olduğu ancak bulguların doğrulanması için daha fazla kontrollü çalışma yapılması gerektiği vurgulandı.
2019’da dünya genelinde 463 milyon kişinin tip 2 diyabete yakalandığı belirtilen araştırmada, bu rakamın 2045 yılında 700 milyona ulaşması beklenmektedir.
patronlardunyasi.com